Tuesday, September 9, 2014

Objective Questions on Union Budget 2014-15

Objective Questions on Union Budget 2014-15 for various examinations as Multiple Choice Questions (MCQ) as asked in each examination whether it is SSC, Police, State Exams, UPSC, NDA, PSC and all other competitive examinations. Here is Collection of  Objective Questions on Union Budget 2014-15 presented by Finance Minister Arun Jaitely.
Objective Questions on Union Budget 2014-15:
1. In Union Budget 2014 -15, how much percent of GDP is target for Fiscal deficit 2014-15?
A. 4.5%
B. 4.1%     
C. 5%
D. 5.5%
Ans: B

2. In Union Budget 2014 -15, Revenue Deficit seen at how much % for FY15?
A. 3.5%
B. 4.1%     
C. 3.3%
D. 2.9%
Ans: D

3. In Union Budget 2014 -15, in Defence sector FDI cap raised to ------- from 26% at present?
A. 51%
B. 74%         
C. 100%
D. 49%
Ans: D


4. How many new smart cities are proposed in Budget 2014-15?
A. 700
B. 100
C. 50
D. 200
Ans: B

5. In Union Budget 2014 -15, the exemption on income for senior citizens has been raised to ____.
A. Rs. 2 lakh per annum
B. Rs. 2.5 lakh per annum
C. Rs. 3 lakh per annum
D. Rs. 3.5 lakh per annum
Ans: C

6. 'Beti Bachao, Beti Padhao Yojana' a Scheme for women safety recently passed in Union Budget 2014-15. How much money has been allotted for this scheme?
A. Rs 500 Crore
B. Rs 100 Crore    
C. Rs 150 Crore
D. Rs 50 Crore   
Ans: B

7. In Union Budget 2014 -15, Exemption limits on income tax  raised from -------.
A. Rs. 2 lakh to Rs. 2.5 lakh
B. Rs. 2 lakh to Rs. 3 lakh
C. Rs. 3 lakh to Rs. 3.5 lakh
D. Rs. 2 lakh to Rs. 3.5 lakh
Ans: A

8.  Crisis Management Center for women will be open at -------_?
A. Delhi 
B. Mumbai
C. Bangalore
D. Kolkata
Ans: A

9.  In Union Budget 2014-15, Agriculture University will be set up in --------?
A. Haryana & Punjab  
B. Uttar Pradesh & Bihar
C. Gujarat & Maharashtra    
D. Andhra Pradesh & Rajasthan
Ans: D

Q.10 Taxes are hiked in Union Budget 2014-15 for ?
A. CRT TVs
B. LED panel below 19 inch
C. Cigarettes
D. Personal Computers
Ans: C

0 comments:

Post a Comment