Tuesday, December 25, 2012

SSC FCI GK Questions 2012

SSC FCI Exam GK Questions 2012: Staff Selection Commission (SSC) conducted Food Corporation of India (FCI) Examination 2012 for  Assistants Grade -III (General/ Accounts/ Technical/ Depot) on 11th November 2012. Here is collection of GK Questions asked in FCI Examination 2012.
SSC FCI GK 50 Questions 2012:
1. Firms under perfectly competitive markets generally are
A. Price makers
B. Price givers
C. Price takers
D. Price fixers
Ans: A
2. Select the odd one in the following:
A. Petroleum
B. Coal
C. Fuel wood
D. Electricity
Ans: C
3. National Income is
A. Net National Product – Indirect Taxes + Subsidies
B. Gross National Product – Direct Taxes
C. Gross Domestic Product – Imports
D. Net Domestic Product + Products
Ans: A
4. Which statement is true?
A. Money is a good servant
B. Money is a good servant but bad a bad master
C. Money is a good master but a bad servant
D. Money is a good master and a good servant
Ans: B
5. India has adopted---- as its economic system to bring about a socialistic pattern of society.
A. Socialism
B. Mixed economy
C. Capitalism
D. Political economy
Ans: B

6. Local government are the basis of
A. Aristocracy
B. Secularism
C. Democracy
D. Reservation
Ans: C
7. The final interpreter of the Indian Constitution is
A. Central Cabinet
B. President
C. High Court
D. Supreme Court
Ans: D
8. One of the following laws favours women’s interests:
A. Equal Remuneration Act
B. Protection of Civil Rights Act
C. Immoral Traffic (Prevention) Act
D. None of the above
Ans: C
9. One of the following was once an associate State of the Union of India and later Became a full fledged State:
A. Jharkhand
B. Chhattisgarh
C. Arunanchal Pradesh
D. Sikkim
Ans: D
10. President of India can be impeached by
A. Specially constituted Tribunal
B. Supreme Court
C. Central Cabinet
D. Parliament
Ans: D
11. Who among the following was the leader of Cabinet Mission?
A. Stafford Cripps
B. Linlithgow
C. A.V. Alexander
D. Sir Pethick Lawrence
Ans: A
12. In which one of the following battles did Nadir Shah defeat the Mughal Emperor Mohammad Shah?
A. Delhi
B. Karnal
C. Panipat
D. Kanpur
Ans: B
13. Mahabashya was written by
A. Gargi
B. Manu
C. Bana
D. Patanjali
Ans: D
14. The song ‘Jana-Gana-Mana’ composed by Rabindra nath Tagore was first published in January 1912 under the title of ?
A. Rashtra Jagrati
B. Tatva Bodhini
C. Bharat Vidhata
D. None of the above
Ans: C
15. Sher Shah died while fighting in
A. Chausa
B. Kalinga
C. Kalinjar
D. None of the above
Ans: C
16. Biosphere reserves are meant to
A. Preserve wild land flora and fauna
B. Experiment and develop forest products
C. Experiment and develop agriculture products
D. All the above
Ans: D
17. Days and nights are caused because of
A. shape of Earth’s orbit
B. revolution movement
C. rotational movement
D. None of the above
Ans: C
18. Chennai gets less rain than other places from the South-West monsoons because
A. The monsoon runs parallel to Coromandel coast
B. Chennai is too hot to allow moisture to condense
C. They are off-shore winds
D. All the above
Ans: B
19. The climate of India is
A. Equatorial
B. Monsoonal
C. Mediterranean
D. Continental
Ans: B
20. Laterite soils are found in
A. heavy rainfall region
B. desert  region
C. tropical region
D. tropical region with wet and dry climate
Ans: D
21. Photosynthesis takes place in
A. Roots of the plants
B. Green parts of the plants
C. Stems of the plants
D. All parts of the plants
Ans: B
22. Universal Blood Donor is
A. A group
B. B group
C. AB group
D. O group
Ans: D
23. Alcoholic fermentation is brought by
A. Mushrooms
B. Ameoba
C. Virus
D. Yeast
Ans: D
24. Birds and bats are good fliers. The bat differs from bird in having
A. Four chambered heart
B. Diaphragm
C. Wings
D. Small brain
Ans: B
25. ‘Tube within a tube’ type of body plan is found in
A. Sea anemone
B. Leech
C. Ameoba
D. Sycon
Ans: B
26. The portion of a plant that is grafted on to the other plant is called
A. Stock
B. Scion
C. Stalk
D. Sucker
Ans: B
27. White light is a mixture of how many colours?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
28. Surface tension arises due to
A. adhesive force between molecules
B. cohesive force between molecules
C. gravitational force between molecules
D. electrical force between molecules
Ans: B
29. A particle covers equal distance around a circular path in equal interval of time, it has uniform ?
A. Velocity
B. Speed
C. Acceleration
D. Momentum
Ans: B
30. Which of the following will always produce a diminished image of an object placed before it?
A. Plane mirror
B. Convex mirror
C. Convex lens
D. Concave mirror
Ans: C
31. The term PC means
A. Private Computer
B. Personal Calculator
C. Personal Computer
D. Professional Computer
Ans: C
32. A translator for the high-level language program into machine code is
A. Assembler
B. Compiler
C. Loader
D. Linker
Ans: B
33. Atomic nuclei are composed of
A. Protons and electrons
B. Protons and isotrons
C. Electrons and neutrons
D. Protons and neutrons
Ans: D
34. Which allotrope of carbon is used both as a lubricant and as lead in pencils?
A. Diamond
B. Coal
C. Charcoal
D. Graphite
Ans: D
35. Example of aerosol is
A. Milk
B. River water
C. Smoke
D. Blood
Ans: C
36. A process that is almost the reverse of photosynthesis is the
A. digestion of starch
B. melting of iron
C. ripening of fruit
D. burning of wood
Ans: B
37. Ozone hole was discovered over Antarctica in
A. 1975
B. 1985
C. 1978
D. 1987
Ans: B
38. Yusho disease, discovered in Japan, is related with pollution due to
A. PCB
B. Cadmium
C. Acid rain
D. PAN
Ans: A
Yusho disease (oil disease) caused by leakage of polychlorinated biphenyls (PCBs)
39. The Pyramid of Biomass is invented in which ecosystem?
A. Pond
B. Forest
C. Grassland
D. Mangrove
Ans: A
40. Central Pollution Control Board comes under the Ministry of
A. Health and Family Welfare
B. Oil and Petroleum
C. Social Welfare
D. Environment and Forests
Ans: D
41. Hyderabad is famous for a museum. Name the museum.
A. Prince Wales Museum
B. Salarjung Museum
C. National Museum
D. Victoria Museum
Ans: B
42. Which city is known as Electronic City?
A. Gurgaon
B. Bengaluru
C. Jaipur
D. Salem
Ans: B
43. First woman President of India is
A. Mrs. Najma Heptulla
B. Mrs. Shiela Dikshit
C. Mrs. Vasundhara Raje Scindia
D. Mrs. Pratibha Patil
Ans: D
44. To which country does India exports the maximum gems and ornaments in value terms?
A. U.S.A.
B. Britain
C. Russia
D. Japan
Ans: A
45. The famous Dilwara Temples are situated in
A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Maharashtra
Ans: A
46. The President of India has awarded Rajiv Gandhi Khel Ratna Award to
A. Vijay Kumar (Shooter)
B. M.S. Dhoni (Cricketer)
C. Both (A) and (B)
D. None of the above
Ans: A
47. India has won the Under-19 Cricket World Cup, 2012 after defeating ______ in the final.
A. Australia
B. England
C. South Africa
D. Pakistan
Ans: A
48. Bharatpur Sancuary is located in the State of
A. Orissa
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. Rajasthan
Ans: B
49. The 2014 Shooting World Championship will be held in
A. Granada in Spain
B. New Delhi in India
C. Toronto in Canada
D. Mebourne in Australia
Ans: A
50. Rathyatra at Puri is celebrated in honour of
A. Lord Rama
B. Lord Jagan Nath
C. Sri Chaitanya Prabhu
D. Sri Satya Sai Baba
Ans: B

0 comments:

Post a Comment